Dag 1 av kurset nevnt tidligere var om mandag og dag 2 og siste dagen blir nå til mandag.
 
Vi var 8 stykker der alle bortsett fra 1 var ferdig med behandling. Vi fikk besøk av lege som snakket om behandling, bivirkninger og forskning ang. cellegift og viktigheten av å bli med i mammografiprogrammet for de som er over 55 år. Det blir i disse dager diskutert om mammografiprogrammet også skal gjelde for de med lavere alder. Men flesteparten som får brystkreft er fra 55 år og oppover.
 
Han sa bl.a. at halvparten av alle brystkrefttilfellene i Norge blir oppdaget ved mammografi. Og at 75% av alle som får brystkreft har hormonpåvirkelig kreft. Jeg er da ut av dem siste 25%, for min type er ikke hormonpåvirkelig. De fleste som har hormonpåvirkelig må etterbehandles i noen år etter cellgift og stråling.
 
Og så sa han at det er tre stadier i brystkreft: forstadiet, de som er midt i mellom og stadium 3. Noen av de som er i forstadiet blir overbehandlet som han sa for å være på den sikre siden. I stadium midt i mellom har det noen ganger spredd seg til lymfene. I stadium 3 har kreftcellene noen ganger gått ut i blodbanen før det går til lymfene.
Jeg vet ikke hvilket stadium jeg har ligget på, men det skal jeg huske å spørre om på neste kontroll.
 
På kurset hadde vi også besøk av en fysioterapeut som snakket om trening og kosthold, og en annen fysioterapeut som snakket om mental trening/stressmestring og som gjennomførte en praktisk øvelse som gikk ut på å lukke øynene og konsentrere seg om pusten og innbille deg at du reiste til et sted som du ville like å være. Vi fikk stille spørsmål om ting vi lurte på, og det var representanter fra Foreningen for brystkreftopererte til stede.
 
Når det gjelder kosthold ble det snakket om antioksidanter som feks blåbær eller andre helsekostprodukter som er på markedet. Legen mente at det beste er et balansert, vanlig norskt kosthold. Det er ikke bevist i noen undersøkelser at tilførsel av antioksidanter har noen virkning på å bli bedre av brystkreft. Men hvis man vil ta det, så gjelder et balansert inntakt med dette som med alt annet.  Legen fikk spørsmål om brystkreftpasienter skal holde seg unna kjøtt som kursdeltakeren hadde hørt om. Legen svarte at det er det ikke noen grunn til.
 
De to kursholderene var sykepleiere fra sykehuset i Porsgrunn. Hun ene var tilstede og hadde samtale med meg den gangen jeg fikk min diagnose i juli 2009.
 
Jeg har fått tilbud om kurset tidligere, men da var jeg ikke klar for det. Like etter at behandlingene var ferdig i april var jeg så lei av all sykdom. Men nå har jeg fått det litt mer på avstand og er klar for å engasjere og involvere meg igjen.
 
Og kurset er bra. Veldig uformelt og tar opp mange forskjellige temaer rundt brystkreft. Man kan spørre om alt mulig. Neste gang skal det handle mer om kosthold og rettigheter (trygd etc.).